Tribal Art, online verkoop van tribale kunst, primitieve kunst en primitieve kunst
...
Zoekopties
Tribale kunst - De fetisj, bron van alle mystieke vragen.:

De fetisj was oorspronkelijk bedoeld voor vele occulte doeleinden, maar is een waar embleem geworden van de Afrikaanse tribale kunst.


Kongo Yombe beeldje
Tribale kunst > De fetisj, bron van alle mystieke vragen. > Yombe beeldje

Ex Belgische tribale kunst collectie. Het Yombe beeldje links, zonder littekens op het lichaam, was oorspronkelijk bedoeld om een wapen vast te houden. Dit soort individuele fetisj, geactiveerd door magische formules en eventuele aanvullende accessoires, moest bescherming bieden of wraak uitoefenen. De ogen suggereren psychische kwaliteiten. Mahonie bruin satijn patina.
De Solongo culturen van Angola en Yombe werden grotendeels beïnvloed door het Kongo koninkrijk waarvan zij naturalistische beeldhouwwerken en religieuze rituelen door middel van gebeeldhouwde nkondo nkisi fetisjen ontleenden. De Yombe vestigden zich aan de West-Afrikaanse kust, in het zuidwesten van de Republiek Congo en in Angola. Hun beeldhouwwerk is hoofdzakelijk naturalistisch en bestaat uit ...


Zie het blad

290,00

Songye Nkishi beeldje
Tribale kunst > De fetisj, bron van alle mystieke vragen. > Songye Fetish

Ex-verzameling Afrikaanse stammenkunst uit Frankrijk.
Dit fetisj beeldje is het resultaat van samenwerking tussen de nganga, de ambachtsman en de klant. Behandeld volgens de aanwijzingen van de rituele priester, wordt het voor de klant bestemde figuurtje vervolgens geladen met de bishimba elementen die bedoeld zijn om elke kwade kracht tegen te gaan. Het hoofd is bezaaid met stoffeernagels, waarschijnlijk een verwijzing naar de pokken. In de Afrikaanse cultuur is metaal begiftigd met magische, therapeutische en apotropische eigenschappen. De fysionomie, die de trekken van een man van middelbare leeftijd aanneemt, herinnert zowel aan hetkifwebe masker.
Satijn zwart bruin patina.
De fetisj Songye , magisch beeld Nkisi , nkishi (pl. mankishi ) , fungeert ...


Zie het blad

480,00

Dogon fetisj beeldje
Verkocht artikel
Tribale kunst > Tribale beelden, Afrikaanse fetisjen, materniteiten > Dogon beeldje

Uitzonderlijk Afrikaans Dogon beeldje verzameld in de jaren 1950 door Monsieur Arnaud, begeleidend Alain Bilot,
beroemd verzamelaar van Dogon kunst tijdens studiereizen naar Mali.

Dit beeld stelt een vrouw voor met een uitgebreide hoofdtooi, staand met haar benen strak gebogen, neergestreken op een kleine sokkel. Er staat een kind op dat rust op oversized onderarmen. Een interessant korrelig patina toont de toegediende plengoffers. Meestal gesneden in opdracht van een familie en in dit geval geplaatst op het familiealtaar Tiré Kabou, kunnen de Dogon stambeelden ook het ...


Zie het blad

Verkocht

Dogon beeldjes
Tribale kunst > De fetisj, bron van alle mystieke vragen. > Dogon beeldjes

Belgische Afrikaanse kunstcollectie. Effigie van een zittende figuurlijke voorouder, de handen rustend op de knieën. In de Afrikaanse stammenkunst sierde dit type beeldhouwwerk, dat in verband werd gebracht met individuele verering, het Dogon familiealtaar. Dik ritueel korstig patina.
Dogon beelden worden meestal in opdracht van een familie gebeeldhouwd, maar kunnen ook het voorwerp van verering van de hele gemeenschap zijn. Hun functies blijven echter weinig bekend. Parallel aan de Islam zijn de religieuze riten van de Dogon georganiseerd rond vier hoofdcultussen: de Lebe, die betrekking heeft op de vruchtbaarheid, onder de geestelijke autoriteit van de Hogon, de Wagem, de cultus van de voorouders onder de autoriteit van de patriarch, de Binou, die de wereld van de geesten ...


Zie het blad

390,00

Songye Nkishi standbeeld
Tribale kunst > Tribale beelden, Afrikaanse fetisjen, materniteiten > Songye standbeeld

Ruim hoofd met de kenmerken van het kifwebe masker voor dit werk gebeeldhouwd door de Songye, gewijd aan een traditioneel magisch gebruik. Deze grote fetisj werd door de nganga voor zijn cliënt geïndividualiseerd door middel van symbolische en rituele elementen in de vorm van metaal, een rok van dierenhuid, een gordel in de vorm van een gevlochten raffiaspoel, en tophoorn.
Ontbrekende, fluweelachtig matte patina, scheuren.
Deze beschermende fetisjen voor woningen komen in verschillende stijlen voor in de vele chiefdoms van Songye land. De Nkisi, Nkishi, speelt de rol van bemiddelaar tussen goden en mensen. De grote exemplaren zijn het collectief eigendom van een heel dorp, de kleinere figuren zijn van privé-gebruik.
In de 16e eeuw migreerden de Songyes uit de Shaba ...


Zie het blad

950,00

Standbeeld Nkisi Nkondi Solongo / Woyo
Tribale kunst > Tribale beelden, Afrikaanse fetisjen, materniteiten > Nkondi standbeeld

Afrikaanse Kongo kunst en haar spirituele recipiënten
Deze dorpsfetisj met betrekking tot de khimba samenleving, heeft in de Kongo stammencultuur een beschermende functie tegen hekserij. Dit met spijkers bezaaide stambeeld wordt gekwalificeerd als een "nkisi"-voorwerp dankzij het cilindrische bakje op de buik dat geladen is met "bilongo" magische ingrediënten (organisch en plantaardig materiaal). Het wordt afgesloten door een spiegel waarop een hars is aangebracht. Het glazige oog dat het beroemde Kongo-oog vormt, suggereert een extralucide capaciteit.

Mat patina, polychrome accenten, barsten.
In de 13e eeuw vestigde het Kongo-volk zich onder leiding van hun koning Ne Kongo in een regio op het kruispunt van de huidige DRC, Angola en Gabon. Twee eeuwen ...

Lobi Bateba mannelijke beeldjes
Tribale kunst > Tribale beelden, Afrikaanse fetisjen, materniteiten > Lobi beeldje

Dit Lobi-beeldje "Bateba" werd na een ritueel op het altaar geplaatst om het recipiënt te worden van een bosgeest, de Thil, en zo een actief wezen te worden, een tussenpersoon die vecht tegen tovenaars en alle andere kwade krachten. Het kleine bolvormige hoofd, lichtjes opzij gekanteld, staat boven een smalle buste met afhangende schouders en armen die naast het lichaam zijn geplaatst. De figuur staat rechtop op brede voeten. Goudbruin glanzend oppervlak dat de houtnerf laat zien.
Wanneer deze geesten worden geëerd, manifesteren zij hun welwillendheid in de vorm van overvloedige regens, goede gezondheid, talrijke geboorten; wanneer zij worden genegeerd, trekken zij deze terug en brengen verwoestende epidemieën, droogte en lijden.
Deze geesten geven aan de ...


Zie het blad

380,00

Songye Nkisi fetisj standbeeld
Verkocht artikel
Tribale kunst > De fetisj, bron van alle mystieke vragen. > Songye fetisj

Fascinerend antropomorf Nkisi , nkishi (pl. mankishi ) beeldje met een doordringende, met koeienvraat bedekte blik. De kegelvormige mond versterkt de expressiviteit van het gezicht. Een hoorn ontspringt aan het brede hoofd dat wordt verlengd door een baard. De navel en de baard worden onderstreept door nagels. Donker satijn patina. Uitdroging scheuren en ontbrekende onderdelen.

Deze beschermende fetisjen voor huizen behoren tot de meest gewaardeerde in Afrika. De Nkisi speelt de rol van bemiddelaar tussen goden en mensen. De grote zijn het collectieve eigendom van een heel dorp, terwijl de kleinere figuren toebehoren aan een individu of een familie. In de 16e eeuw migreerden de Songyes uit de Shaba regio om zich op de linkeroever van de Lualaba te vestigen. Hun samenleving ...


Zie het blad

Verkocht

Vrouwelijke figuur Lobi Bateba
Verkocht artikel
Tribale kunst > Tribale beelden, Afrikaanse fetisjen, materniteiten > Lobi standbeeld

Ex Belgische tribale kunstcollectie.
Frontale houding, recht hoofd, gespreide benen en de armen tegen de buste gedrukt, biedt dit Afrikaanse Lobi-beeld, van een krachtig personage, een gezicht waarvan de modellering de expressieve trekken doet uitkomen.
Dit oude houten beeld, de Bateba, werd na een ritueel op het altaar geplaatst om het recipiënt te worden van een bosgeest, de Thil, en zo een actief, intermediair wezen te worden dat vecht tegen tovenaars en alle andere kwade krachten.
Het klonterige oppervlak is het resultaat van rituele plengoffers.
Wanneer deze geesten worden geëerd, manifesteren zij hun welwillendheid in de vorm van overvloedige regens, goede gezondheid en talrijke geboorten; wanneer zij worden genegeerd, trekken zij deze terug en brengen ...


Zie het blad

Verkocht

Zigua initiatie figuur
Tribale kunst > Tribale beelden, Afrikaanse fetisjen, materniteiten > Zigua figuur

Met een bolvormig hoofd omlijst door grote oren en doorboorde pupillen, een buisvormige buste en half gebogen benen, is dit armloze beeldje gehuld in een doek waarop donkere resten kristalliseren.
Bij de Zigua werd dit type beeld gebruikt als steun voor inwijding. De Sukuma van Noord-Tanzania gebruiken soortgelijke cijfers.
Dit stammenkunstwerk is afkomstig uit de noordoostelijke regio van Tanzania, grenzend aan Kenia, tegenover de Indische Oceaan, waar de Paré, Shamba, Zigua, en Mbugu stammen leven. Een relatieve homogeniteit kenmerkt de produktie van deze groepen, die doet denken aan sommige van de Malagassische en Batak waarmee, via de zeehandel, ooit contact zou kunnen zijn gelegd. Dit beeld werd waarschijnlijk gebruikt voor didactische doeleinden tijdens mannelijke ...


Zie het blad

490,00

Kongo Nkishi fetisj standbeeld
Tribale kunst > Tribale beelden, Afrikaanse fetisjen, materniteiten > Kongo standbeeld

Afrikaanse magisch-religieuze voorwerpen.
Gewijd door de priester nganga, heeft dit type Afrikaanse clan sculptuur een magische lading in de met glas afgesloten buikholte. Het beeld draagt ook, op zijn rug, een soort gewatteerde bundel.
De lading of bilongo bestond uit verschillende ingrediënten uit de natuurlijke omgeving waaronder rode klei, rood houtpoeder tukula , witte klei pembe... maar mogelijk menselijke fragmenten zoals tanden, nagels, haar. De armen zijn afgeknot. Deze bezweringsfetisj werd aldus geacht invloed uit te oefenen op de gezondheid, de voorspoed en de vijanden van zijn bezitter. De hoofdtooi is kenmerkend voor de beelden van Beembe en Yombe, andere stammen van de Kongo groep. Bij de Kongo was de specialist die nganga heette, ...


Zie het blad

770,00

Lega ivoor beeldje
Verkocht artikel
Tribale kunst > Antiek ivoor, Afrikaans ivoren beeldje > Lega ivoor

Onder de verschillende voorwerpen die in het bezit zijn van de Lega ingewijden van de Bwami Associatie, toont dit zeldzame ivoren beeld een paar dat rug aan rug op een Bwami krukje staat. Het voorwerp, dat een idee van gelijkheid tussen de seksen illustreert, zou kunnen verwijzen naar het oerpaar. Amberkleurig geolied patina. Gedeeltelijk gescheurd aan de bovenkant.

De Bwami bestuurden de lega-sociale structuur, die openstond voor besneden volwassenen en hun vrouwen, en instrueerden hun aanhangers in termen van zedelijke volmaaktheid.  Deze voorwerpen maken deel uit van de masengo , wat betekent dat ze heilig zijn en daarom alleen door ingewijden gedragen mogen worden. De eigenaar kan er tijdens zijn leven geen afstand van doen. Bwami kent verschillende graden, waarbij de ...


Zie het blad

Verkocht

Standbeeld Congo Vili Nkisi, Nkishi
Verkocht artikel
Tribale kunst > Tribale beelden, Afrikaanse fetisjen, materniteiten > Kongo Fetish

Bv. Belgische collectie van Afrikaanse kunst Mercier.
plots van elementen bilongo (of bolongo) die een magische, offensieve of defensieve deugd toeschrijven aan dit Nkisi standbeeld, zijn ondergebracht in de reliekschrijn, geshutterd door een glas, gerangschikt op de buik. Het gezicht toont een agressiviteit versterkt door de uitgeholde, gapende mond en de blik van de vrouw. Met contrasterende kleuren dreigt de beeltenis. De details van de rugribben kunnen aangeven, volgens W. MACGAFFEY in "Treasuries van Africa", een ademhalingsziekte.
schaafwonden, verlangening scheuren, erosies op de bovenkant van het hoofd en de basis.
de Vili, de LRI, de Sûndi, de Woyo, de bembé, de Bwende, de Yombé en de Kongo vormden de groep Kôngo , geleid door koning ntotela . Hun ...

Standbeeld van Congo Yombe
Verkocht artikel
Tribale kunst > De fetisj, bron van alle mystieke vragen. > Kongo Fetish

In de 13e eeuw vestigden de Kongo-mensen, onder leiding van hun koning ne Kongo, zich in een regio op het kruispunt van de grens tussen de huidige DRC, Angola en Gabon. Twee eeuwen later kwamen de Portugezen in contact met de Kongo en bekeerden hun koning tot het christendom. Hoewel de monarchale het politieke systeem van Kongo een democratisch aspect had, omdat de koning daadwerkelijk aan het hoofd van het Koninkrijk werd geplaatst na een verkiezing van een Raad van stam presidenten. Deze koning, ook bekend als ntotela , bestuurde de benoeming van gerechtelijke en provinciale ambtenaren. De Nganga, beide genezers, waren belast met religieuze activiteiten en bemiddeling met de God genaamd Nzambi door toegewijde figuren genaamd Nkisi . Deze figuren hebben een magische lading meestal op ...


Zie het blad

Verkocht

Songye beeldje
Verkocht artikel
Tribale kunst > De fetisj, bron van alle mystieke vragen. > Songye beeldje

Een zeldzaam type mediatoriaal voorwerp, geladen met symbolische accessoires en een gedraaide metalen staaf bedoeld om de fetisj vast te houden. Een dikke, oranje, korstige patina bedekt het beeld.
De Songye fetisj, een magisch beeld Nkisi, nkishi (pl. mankishi ), fungeert als bemiddelaar tussen goden en mensen. De grotere exemplaren zijn het collectieve eigendom van een heel dorp, terwijl de kleinere figuren toebehoren aan een individu of familie. In de 16e eeuw migreerden de Songyes uit de Shaba regio om zich in Kasai, Katanga en Zuid Kivu te vestigen. Hun samenleving is op patriarchale wijze georganiseerd. Hun geschiedenis is onlosmakelijk verbonden met die van de Luba met wie zij verwant zijn door gemeenschappelijke voorouders. Waarzeggerij is zeer aanwezig in hun ...


Zie het blad

Verkocht

Wilt u de verkochte artikelen verbergen? Zo ja, Klik HIER
Ritueel beeldje Songye Boanga
Verkocht artikel
Tribale kunst > De fetisj, bron van alle mystieke vragen. > Beeldje Kakudji

Gebruikt als onderdeel van divinatory praktijken, dit soort beeldje-buste, hier in een metalen beker, in een kalebas in de meeste gevallen, is omgeven door kleine plant, minerale en dierlijke elementen. De buste is zo gebeeldhouwd dat het object met ijzeren staven onder de armen kan worden gegrepen, net als de grote fetisjen. Deze magische sculpturen worden gebruikt door de Kusu, The Southern Songye en de Hemba. Het gezicht van de fetisj wordt gesneden met de kenmerken van het kifwebe masker, een perforatie blijft op de schedel, waarin het puntje van een hoorn moest worden ingebed.
De Songye kwam uit de Shaba regio van de DRC en vestigde zich tussen de Lualaba rivier en de Sankuru rivier in het midden van de savanne en bossen. Zij worden geregeerd door yakitengé en door lokale ...


Zie het blad

Verkocht

Boli Bambara fetisj
Tribale kunst > Tribale beelden, Afrikaanse fetisjen, materniteiten > Boli fetisj

In de Afrikaanse kunst boli ( pl. boliw ), buffalo genoemd, speelt deze fetisj van verschillende grootte een centrale rol in het rituele leven van de Mandingo streek. Er zijn zak-"Boliw", en anderen die behoren tot stamhoofden, inwijdingsgenootschappen zoals de Kono en Komo mannelijke inwijdingsgenootschappen waarvan de leden een proces doorlopen dat zich uitstrekt over verschillende decennia, en zelfs tot staten.
De belangrijkste functie van een boli is het accumuleren en controleren van de natuurlijke levenskracht, nyama genaamd, ten behoeve van het spirituele welzijn van de gemeenschap. Ze worden gebruikt als altaar of worden opgevoerd tijdens dansvoorstellingen. Het zijn creaties die het resultaat zijn van openbaringen die op wonderbaarlijke wijze aan de bosgeesten zijn ...


Zie het blad

750,00

Solongo Kongo fetish standbeeld
Verkocht artikel
Tribale kunst > De fetisj, bron van alle mystieke vragen. > Solongo Fetish

Machtsfetisjen in de Afrikaanse kunst.
Deze naturalistische figuur met een agressief gebaar heeft een ovaal gezicht dat kenmerkend is voor de Solongo van Angola, die de Kongo-clans bevoorraadt. De glazige blik van de leerlingen aan de speldenknop is wijd open, deze " die het voorrecht van een oudere vormt. Inderdaad, alleen mensen van middelbare leeftijd kunnen naar ons staren met zo'n aandringen om ons te waarschuwen voor problemen of kansen. " (", The Kongo")
Opgeplaatst op de buik, in een vierhoekige holte stomptus door een glas, ingrediënten vormen een magische lading, waarvan de ijzeren nagels die het stuk reuzel versterken de kracht. Klei libatory residuen klonterde op het oppervlak, lokaal gedrapeerd met textiel strips.
Patine stuurman, kaolien libation residuen. ...


Zie het blad

Verkocht

Mossi Biga vruchtbaarheids bedeltje
Tribale kunst > De fetisj, bron van alle mystieke vragen. > Biga pop

Bronzen antropomorfe figuur die een jonge Mossi vrouw voorstelt. Het is een ritueel beeldje dat moet helpen bij de conceptie. Het werd in metaal gemaakt door de smid van de Mossi, die ook verantwoordelijk was voor de gebeeldhouwde houten exemplaren. Het gebruik van poppen door jonge Afrikaanse vrouwen vindt niet uitsluitend plaats in het kader van inwijding. Wanneer de menstruatie komt, wordt het jonge meisje beschouwd als een potentiële moeder. In veel etnische groepen wordt dan via inwijdingsrituelen naar vruchtbaarheid gezocht. Vervolgens werden er houten figuren uitgesneden, sommige met beide geslachten, vaak gekleed in kralen en kleding. Gedurende de periode van afzondering wordt de pop, die een kind wordt dat dagelijks gevoed, gewassen en gezalfd moet worden, de enige metgezel ...


Zie het blad

385,00

Dogon Ritueel Sculptuur
Tribale kunst > De fetisj, bron van alle mystieke vragen. > Dogon Altaar

Dit met grote gevoeligheid vervaardigde beeldhouwwerk, dat tot een geslacht behoorde, weerspiegelt een van de vele facetten van de Dogon-wereldbeschouwing. Het beeldje bovenaan is de incarnatie van een voorouder, de ladder die de geesten toelaat op te stijgen naar het hiernamaals. De gradaties vormen ook een beeld van de verschillende stadia van het leven van een individu op weg naar het uiteindelijke doel. De gobo , ijzeren haak, wordt in het hout gestoken en herinnert aan de heilige rol van de smid. Korrelig opofferingspatina, lichte chips.
De missie Dakar-Djibouti van 1931, onder leiding van Marcel Griaule, had tot taak de riten van deze in de streek van de Bandiagara-rotsen gevestigde bevolkingsgroep grondig te bestuderen. Men denkt dat de Dogon bestaan uit verschillende ...


Zie het blad

Doe een bod.

680,00

Fetish beeld Nkisi Vili
Verkocht artikel
Tribale kunst > De fetisj, bron van alle mystieke vragen. > Vili Fetish

Ex-Amerikaanse tribale kunstcollectie.

Gewijd door de nganga, begiftigd met een magische lading (bilongo) ondergebracht in een doos afgesloten door een spiegel, voldoet dit beeldje aan de criteria van nksi-voorwerpen. De Vili produceerden een verscheidenheid van beelden van individueel gebruik nkisi , waaraan meerdere deugden werden toegeschreven. De glazige ogen, omgeven met hars, symboliseren de helderziendheid in een gezicht met naturalistische trekken. Er zijn verschillende accessoires aanwezig, waarvan sommige de kracht van het voorwerp zouden accentueren, metaal in de vorm van een hangslot, een met textiel beklede rugzak van mandenvlechtwerk, een hoofdtooi van leer, stroken stof en veren. Geërodeerde basis. Chocolade glanzende patina.
De Vili, de Lâri, de Sûndi, de ...


Zie het blad

Verkocht

Laatste items die je hebt bekeken:
Tribale kunst  -  Parijs - Brussel - Londen

© 2021 - Digital Consult SPRL

Essentiel Galerie SPRL
73A, rue de Tournai - 7333 Tertre - Belgique
+32 (0)65.529.100