Tribal kunst expertise tot uw dienst
Elk van de op deze site gepresenteerde werken van tribale kunst is afkomstig uit Europese en Amerikaanse collecties. Alle, na expertise, zijn vergezeld van een certificaat van echtheid, en kunnen de mooiste collecties van Afrikaanse kunst integreren.
Een permanente tentoonstelling
De permanente tentoonstelling "Als de primitieve kunsten zich uiten", die op 1 juni 2019 van start gaat, wordt u van maandag tot zaterdag voorgesteld in de lokalen van Essentiel Galerie, om u een grote verscheidenheid aan regelmatig vernieuwde voorwerpen te laten ontdekken: Rue de Tournai 73 7333 Tertre in België. Telefoon: +32 65 529 100.
Prijzen
Dankzij onze vijfendertig jaar ervaring in tribale kunst, doen wij ons uiterste best om u kwaliteitsvoorwerpen te garanderen tegen concurrerende prijzen.
Tribale kunst > Tribale beelden, Afrikaanse fetisjen, materniteiten > Baoule Beeldje Dit Afrikaanse beeldje wordt soms een "kolonist" genoemd en vormt de incarnatie van een geestelijke echtgenoot, gebeeldhouwd volgens de aanwijzingen van de waarzegger. In "Afrikaanse kunst, westerse ogen" meldt Susan Vogel dat een figuur van dit type (p.255), de geïdealiseerde echtgenoot, wordt afgebeeld gekleed in een stadskostuum omdat de echtgenote een baan in de stad zou moeten hebben. De aardse echtgenoot verwacht, door de cultus die aan deze spirituele dubbelganger wordt verleend, dat hij onfeilbaar over zijn middelen, zijn gunsten en zijn bescherming zal beschikken.
Ongeveer zestig etnische groepen bevolken Ivoorkust, waaronder de Baoulé in het centrum, Akans uit Ghana, mensen van de savanne, die jacht en landbouw beoefenen, net als de Gouro van wie ze de culten en maskers hebben ...
Tribale kunst > Tribale beelden, Afrikaanse fetisjen, materniteiten > Sogho Standbeeld Geschematiseerde antropomorfe figuur, waarvan de structuur wordt benadrukt door afwisselend gekleurde vlakken. Het gezicht met geometrische kenmerken wordt bekroond met een unieke linnen baret.
Fluweelachtig, geschuurd oppervlak, lichte droogscheurtjes.
De etnische groep Mitsogho, Sogho, is gevestigd in een bosgebied op de rechteroever van de rivier de Ngoumé, Ngounié, vlakbij de Kwele. De Bwiti-samenleving, die een systeem van reliekschrijnen heeft dat vergelijkbaar is met dat van de Fang en de Kota, vormde de samenhang van de matrilineaire clans van Mitsogho. Hun maskers werden tentoongesteld op begrafenissen en opgeslagen in het ebanza-initiatiehuis voor mannen. Net als de andere etnische groepen van Gabon beoefenen zij de riten van de Bwiti, die zich op deze manier onder de ...
Tribale kunst > Potten, kruiken, amforen djenné, bambara, matakam > Pende Mortel Kleine vijzel voor specerijen, pigmenten of therapeutische ingrediënten. Het voorwerp is gebeeldhouwd met verschillende gezichten die de trekken van de traditionele maskers van de groep overnemen.
Goudbruin satijn patina. Lichte resten van kaolien.
De westelijke Pende leven aan de oevers van de Kwilu, terwijl de oostelijke zich hebben gevestigd aan de oevers van de Kasai stroomafwaarts van Tshikapa. De invloeden van de naburige etnische groepen, Mbla, Suku, Wongo, Leele, Kuba en Salempasu hebben hun stempel gedrukt op hun uitgebreide tribale kunstsculptuur. Binnen deze diversiteit hebben de realistische Mbuya-maskers, die om de tien jaar worden vervaardigd, een feestelijke functie en belichamen verschillende personages, waaronder het opperhoofd, de wichelroedeloper en zijn ...
Tribale kunst > Afrikaanse gezichtsmaskers, tribaal masker > Toma masker Oud Afrikaans masker bakrogui, Simogui, of Angbaï, van de Toma van Guinee, dat betrekking heeft op de voorouders. Dit masker, bedoeld om indruk te maken, is voorzien van een muts van dikke huid, bekleed met verschillende elementen, spiegels, kauri. Hij wordt verlengd met een zware cape van geborduurde textielpanelen en fluweel met gekleurde motieven, afgebiesd met rode stof. Metalen belletjes versieren de contouren van het masker. Alleen leden van de Poro mochten naar het bakrogui masker kijken.
De Toma van Guinee, in Liberia Loma genoemd, leven in het woud, op grote hoogte. Zij zijn beroemd om hun landai plankmaskers, bedoeld om de inwijdingsrituelen van de poro vereniging die hun samenleving structureert, te verlevendigen, en die de geesten van de bush voorstellen. Zodra ...
Tribale kunst > Tribale beelden, Afrikaanse fetisjen, materniteiten > Kongo Hond Dit is een ontheiligde tweekoppige hondensculptuur, waarvan het midden een "bishimba" magische lading droeg. De Kongo gebruiken dit type nkisi-object om te proberen een probleem op te lossen en de persoon die het veroorzaakt te intimideren of af te weren.
Bij de Kongo speelde de hond, bekend om zijn kennis van de bovennatuurlijke wereld, zijn flair en zijn visie, de rol van bemiddelaar tussen de levenden en de doden.
De Vili, de Lâri, de Sûndi, de Woyo, de Bembe, de Bwende, de Yombé en de Kôngo vormden de Kôngo-groep onder leiding van koning Ntotela. Hun koninkrijk bereikte zijn hoogtepunt in de 16e eeuw met de handel in ivoor, koper en de slavenhandel. Met dezelfde overtuigingen en tradities produceerden ze een beeldhouwwerk met een gecodificeerd gebaar in relatie tot hun visie op de ...
Tribale kunst > Kraamafdeling van hout, bronzen beeld > Dogon Standbeeld Gevestigd in een houding die de tweeling benadrukt die op elk van haar knieën zit, draagt deze altaarfiguur vlechten en een bovenste knot. De onderste ledematen lijken samen te smelten met de voeten van de ronde zitting. Dichte korstige patina. Verdroging scheuren.
De Dogon-beelden, die grotendeels in opdracht van een familie zijn gemaakt, kunnen ook het voorwerp van aanbidding zijn van de kant van de hele gemeenschap. Hun functies blijven echter weinig bekend.
Naast de islam zijn de religieuze rituelen van de Dogon georganiseerd rond vier belangrijke culten: de Lébé, gerelateerd aan vruchtbaarheid, onder het spirituele gezag van de Hogon, de Wagem, voorouderverering onder het gezag van de patriarch, de Binou die de geestenwereld aanroept en geleid wordt door de priester van ...
Tribale kunst > Afrikaanse gezichtsmaskers, tribaal masker > Fang Masker Met schuin uitgesneden arcades die een gezicht met een neutrale fysionomie overhangen, werd dit typeAfrikaans masker, bedoeld om tovenaars te ontmaskeren, aan de vooravond van ceremonies uitgehouwen. Begeleid door woorden, gebaren, dansen en offers, kwam het ook tussenbeide tijdens inwijdingen buiten het zicht van de niet-ingewijden. Mat knapperig patina. Schuurplekken, scheuren door uitdroging, gebreken.
Hoogte op voet: 54 cm.
Onder de Fang, gevestigd in een regio die zich uitstrekt van Yaoundé in Kameroen tot Ogooué in Gabon, is het uiterlijk van deze maskers over het algemeen bedekt met kaolien (de witte kleur roept de kracht van de voorouders op), in het midden van de nacht, kan angst veroorzaken. Dit type masker werd gebruikt door de ngil religieuze en gerechtelijke ...
Tribale kunst > Afrikaanse gezichtsmaskers, tribaal masker > Bodi Masker Masker in de vorm van een vlechtwerkstructuur gedrapeerd in textiel, met bovenaan een boeket veren gevangen, het geheel rijkelijk bekleed met raffiavezels. Het geheel vormde een vreemde hoed voor de danser wiens masker uit gezichtsschilderingen bestond.
De Okandé-groep van de Membé-taal, buur van de Punu, Pounou, is gevestigd in het Ogooué-bekken en bestaat uit de etnische groepen Tsogho, Pové (Vuvi), Okandé, Evea en Apindji. Deze etnische groepen beoefenen de cultus van Mwiri, een mannelijke initiatiemaatschappij.
Bron: "Maskers van Gabon", uitg. wordt wakker; http://www.theatramour.com/masque_bodi.php.
Tribale kunst > Tribale beelden, Afrikaanse fetisjen, materniteiten > Mumuye-standbeeld De krachtige grootte van deze mumuye-figuur gaf aanleiding tot een krachtige, dynamisch ogende anatomie. De sagittale kam, omlijst door dikke uitgezette lobben, vormt als een helm rond summier getraceerde gelaatstrekken, geconcentreerd onder het kapsel.
Fluweelachtige matte patina, ontbreekt.
.
Het beeldhouwwerk dat afkomstig is uit de noordwestelijke regio van het midden van Benoué, van de Kona Jukun tot de Mumuye en tot aan de Wurkun-bevolking, onderscheidt zich door een relatieve afwezigheid van versieringen en een verfijnde stilering. De 100.000 sprekers van de Adamawa-taal vormen een groep genaamd Mumuye en zijn gegroepeerd in dorpen, dola, verdeeld in twee groepen: die van vuur (tjokwa) met betrekking tot bloed en de kleur rood, bewakers van de Vabong-cultus, onder ...
Tribale kunst > De fetisj, bron van alle mystieke vragen. > Vili Fetisj Gekampeerd in een houding van uitdaging, heeft dit onderwerp van de Afrikaanse kunst een buikbelasting (bilongo) voor therapeutische doeleinden. De Vili produceerden een verscheidenheid aan nkisi-beelden voor individueel gebruik, waaraan meerdere deugden werden toegeschreven. De glazige ogen symboliseren helderziendheid in een gezicht met naturalistische kenmerken.
De Vili, de Lâri, de Sûndi, de Woyo, de Bembe, de Bwende, de Yombé en de Kôngo vormden de Kôngo groep, geleid door koning ntotela < /ik> . Hun koninkrijk bereikte zijn hoogtepunt in de 16e eeuw met de handel in ivoor, koper en de slavenhandel.
De Vili, aanwezig langs de Gabonese kust, maakten zich in de 16e eeuw los van het Kongo-koninkrijk en het Loango-koninkrijk werd een machtige staat. Nu ze grotendeels ...
Tribale kunst > Tribale beelden, Afrikaanse fetisjen, materniteiten > Bambara Standbeeld Afrikaans beeld van "kleine favoriet", Nyeleni in Bambara, frontaal weergegeven, met traditionele ingesneden motieven. Ze vertoont de klassieke criteria geassocieerd met vruchtbaarheid, langwerpige borsten en een prominente buik. Grijsbruin mat patina. Lichte erosies.
De Bambara van centraal en zuidelijk Mali behoren tot de grote Mande-groep, net als de Soninke en de Malinke. Ze geloven in het bestaan van een scheppende god, in het algemeen Ngala genaamd, die de orde in het universum handhaaft. Grote gemaskerde partijen sluiten de initiatieriten van de dyo vereniging en het gwan ritueel van de Bambara in het zuiden van het Bambara land af.
Verspreid over een periode van zeven jaar voor mannen, zijn ze minder veeleisend voor vrouwen. De nieuwe ingewijden vieren vervolgens in ...
Tribale kunst > Brons, cavalier, luipaard, guerrier, pirogues > Bronzes Dogon Beeldjes Bronzen beelden verwijzend naar de oervoorouders van de Dogon. Deze Afrikaanse Dogon-beelden, in brons, roepen inderdaad de Nommos op, mythische wezens aan de oorsprong van de schepping onder de Dogon van Mali.
Groenachtige patina.
De Dogon zijn een volk dat bekend staat om hun kosmogonie, hun esoterie, hun mythen en legendes. Hun bevolking wordt geschat op ongeveer 300.000 zielen die leven in het zuidwesten van de Niger-lus in de Mopti-regio van Mali (Bandiagara, Koro, Banka), nabij Douentza en een deel van noordelijk Burkina (ten noordwesten van Ouahigouya). Overblijfselen van oude staalfabrieken op het Bandiagara-plateau, daterend uit de 15e eeuw, bevestigen de activiteit van de smeden. De laatstgenoemden vormen een endogame kaste onder de Dogon genaamd irim
Ze produceren ...